Wartburg 353 - обслужване
Здравейте двутактови маслари.
Реших и аз да обслужа леко моито 353 докато прахосвам отпуската си.
Без да харча много редове ще опиша какво съм сменил и възтановил така че да се доближа до възможно най-добра работа на рикшата ми.
Демонтаж на двигателя:
Целият двигател - картер, колянов вал, бутала, бутални болтове, лагери към тях, сегменти, свещи.
Почистване поотделно на свалените елементи от нагар масло и т.н. Сменени са буталата със такива които са на малко километри (приблизително 20 000)
заедно със буталните болтове и лагерите към тях. Сегментите са сменение със нови. След смяната достигнатата компресия е 7.6 ~ 7.8 на 3те цилиндъра.
Блок, глава, картер, горивни камери - старателно почистени от нагар, налепи стружки и всичко останало което може да се намери вътре в двигателя.
Полиран входящ колектор.
Карбуратор - цялостно разглобяване, почистване, нови жигльори, нова ускорителна помпа, нови гарнитури.
Стартер - разглобяване, почистване, нови четки.
Алтернатор - разглобяване, нови четки, нов реле - регулатор (90A - VW passat diesel) - пасва идеално на вартбурга без преправяне
Охлаждане - промиване на цялата система няколко пъти с необходимите добавки.
Съединител - наковано ново унгарско феродо
Аксиален лагер - нов.
Маркучи на охладителната система - нови (semperit)
Термостат - нов (немски)
Бензинова помпа - нова (немска)
Перка за охлаждане - нова.
Около това обслужване са сменени: нови накладки, спирачна течност DOT 5.1 Valvoline и масло на скоростната кутия.
Декоративни глезотии: Боядисване на двигателният блок, изпускалният колетор, тенджерата на карбуратора и картер със високотемпературна боя - цвят черно. Почистване на държачите на двигателя, почистване на тавичката на карбуратора.
С няколко малки пропуска всички болтове са сменени със нови.Гарнитурите на карбуратора, входящ, изходящ колектор, термостат, водна помпа са сменени със нови. Изпран спортен филтър. Почистени от нагар и масло 4 електродни bosch Super свещи.
Крайният резултат: доволен стопанин, приличен вид на двигателното и самият двигател по добро вървене и много желаещи със фотоапарати да снимат.
Снимки и Видео:
viewtopic.php?f=31&t=3953